Сфери використання воску

Сфера застосування воску велика, починаючи з електротехнічної і космічної галузей, кінчаючи харчовою і косметичною промисловістю. У всі часи віск був і залишається цінним товаром для експорту. Чудові властивості воску здавна використовуються з лікувальною метою. Древні лікарі вважали, що віск має властивості пом'якшувати і зігрівати, сприяє оновленню тіла.

Бджолиний віск входить до складу багатьох мазей, пластирів і лікувальних свічок, вдало поєднуючись з багатьма хімічними речовинами і посилюючи їх позитивний ефект. Субстанції, розчинені у воску, повільно вивільняються - цю властивість використовують у багатьох лікарських і косметологічних препаратах. Фармацевтичні емульсії і кремові основи під впливом бджолиного воску стають дуже стійкі, тому можна приготувати будь-яку консистенцію - від рідкої до твердої.

Протизапальна і антиоксидантна активність бджолиного воску як такого обумовлена включеннями прополісу та іншими інгредієнтами. Унікальні характеристики бджолиного воску надають певну стійкість емульгованим розчинам, легкість утворення стійких емульсій, збільшують утримувану місткість води в мазях, кремах і покращують їх вид і консистенцію. Ці і інші властивості роблять бджолиний віск незамінним в косметичній індустрії.

Бджолиний віск сьогодні активно використовують в дерматології для лікування шкірних запалень, опіків, ран, як бактерицидний засіб і природні ліки, стимулюючі зростання тканин і медичний препарат, стимулюючий зростання тканин. Його успішно застосовують в комбінації з іншими бджолиними продуктами. Прополісний віск включений до складу багатьох мазей для офтальмології і косметики. Він має адсорбуючі, бактерицидні, протизапальні, ранозагоювальні і пом'якшувальні властивості. Віск як близький до ряду компонентів, що входять до складу природного шкірного жиру і сприяє утворенню воскоподібної плівки на поверхні шкіри.

Завдяки наявності у воску вітаміну А, необхідного для нормального розвитку клітин і покривного епітелію шкіри, а також у зв'язку з пом'якшувальними і протизапальними властивостями воску, його використовують при лікуванні захворювань шкіри, слизових оболонок (наприклад, запальних процесів в порожнині рота) і для загоєння ран. Зазвичай віск поєднують з іншими лікарськими засобами. Ні у одному продукті не міститься стільки каротину, як у воску. Усім відомо, що провітаміном А багата морква. У 100 г її міститься від 2 до 9 мг каротину, а в такій же воску - 8-12 мг.

Описано успішне застосування воску всередину при спастичному коліті. Дуже ефективним виявилося і лікування мастикою з воску облітеруючого эндартериита (хворобі, що характеризується порушеннями периферичного кровообігу, частіше в області нижніх кінцівок).

Воскові мазі покращують стан шкіри, сприяють якнайшвидшому загоєнню її ушкоджень, що пояснюється наявністю у воску вітаміну А і деяких інших біологічно активних речовин.

Завдяки восковим добавкам можна приготувати дуже стійкі фармацевтичні емульсії різноманітної консистенції - від рідкої до твердої (емульсії для лікування опіків, протисонячні креми, рідкі емульсії різних олій і тому подібне).

Свічки, що виготовляються на основі масла какао, часто містять бджолиний віск. Він потрібний для створення необхідної консистенції і оптимального плавлення.

Віск використовується також в деяких препаратах, призначених для виготовлення зубних протезів. Є цукерки, що містять віск. Розжовування їх посилює відділення слини, шлункового соку і тим самим сприяє хорошому травленню. Крім того, подібні цукерки зміцнюють ясна і зуби.

Віск, що потрапив в шлунок, не засвоюється організмом, проте він виконує роль мастила, що робить дуже благотворний вплив на кишечник. С.Ю.Калинкин із співавт. (1988) повідомляють про успішне застосування воску і меду при лікуванні опіків очей, викликаних їдкими лугами. При цьому відразу після опіку ока промивалися 5%-ным розчином меду, потім мед закладався скляною паличкою за нижню повіку (подібно до очних мазей) 4 рази в день.

Використовувалися також воско-медовые ковпачки, якими покривалася обпалена поверхня рогівки. Ефективність такого лікування виявилася значно вища, ніж при використанні інших методів.

Отже, віск - дуже цінний продукт медоносної бджоли. Він входить до складу цілого ряду косметичних і фармакологічних препаратів, добре сумісний з багатьма хімічними речовинами, посилює їх позитивний ефект.

У бджільництві віск використовується для приготування штучної вощини. Більше половини отримуваного бджолиного воску витрачається на це. Знаходить застосування він і у багатьох галузях промисловості. Наприклад, в парфюмерному виробництві бджолиний віск використовується для отримання стійкої ефірної олії, яка не поступається за якістю тронядовій та жасминовій і в той же час значно дешевше їх. З 1 т воску отримують більше 5 кг ефірної олії, а віск, що залишився після переробки, використовують для промислових цілей.

Раніше віск використали при бальзамуванні трупів. Широке використання воску в найрізноманітніших сферах людської діяльності обумовлене його унікальними властивостями (він м'який, пластичний, плавиться при низькій температурі, добре змішується з багатьма органічними речовинами, не розчиняється у воді, нешкідливий, дуже стійкий, блищить при поліровці і так далі).

Про протизапальні, ранозагоювальні і пом'якшувальні його властивості знали ще в глибокій старовині. Римський вчений Пліній, наприклад, писав: "Усі сорти бджолиного воску мають здатність пом'якшувати і зігрівати, а також здатність оновлювати тіла". Його високо цінував народний цілитель і учений XI століття Авіценна, який вважав корисним застосування воску в якості засобу, що посилює утворення молока у годуючих матерів, що пом'якшувального кашель і чинить відхаркувальну дію.

Використовується для виробництва свічок; Покриття деяких видів сиру з метою відвертання від висихання; Виготовлення моделей, що виплавляються, для литва; У натуральній косметиці - загусник для кремів і мазей, основний компонент помад, твердих духів; Компонент натуральних полірувальних складів для меблів, дерев'яних виробів, паркетних підлог та ін.; Складова частина захисних мастик, наприклад, для виробів з мармуру.

Його здавна використовують в медицині, особливо в поєднанні з медом. Він служить основою для багатьох фармацев­тических і косметичних препаратів. Його використовують для виготовлення лікувальних кремів, мазей, пластирів; він входить до складу лікувальних свічок.

Професор Э. М. Мамедов із співавторами при лікуванні облітеруючого эндартериита використав мастику, до складу якої входить віск. У народній медицині бджолиний віск застосовується при лікуванні вовчанки, фурункульозу, ангіни, стоматиту, пародонтозу, нежиті та інших захворювань.

Для застосування в косметології рекомендується використати жовтий віск, оскільки саме в ньому є присутнім великий вміст вітаміну А, який при вибілюванні воску просто руйнується.

Зазвичай бджолиний віск використовують у виготовленні поживних, пом'якшувальних і захисних кремів для особи і тіла, в очищаючих косметичних засобах, в сонцезахисних засобах, в засобах по догляду за шкірою рук і нігтями, а також в помадах і бальзамах для губ.

Бджолиний віск досить таки повільно вбирається в шкіру, утворюючи на ній як би захисну воскоподібну плівку, але при цьому не забиває пори. Така плівка істотно уповільнює процес обезводнення і старіння шкіри, роблячи її ніжною, гладкою і еластичною.

Дуже популярне застосування бджолиного воску і в приготуванні домашньої косметики, особливо, що стосується кремів для догляду за сухою шкірою та старіючою що старіє. Окрім своїх поживних і пом'якшувальних властивостей, бджолиний віск також виступає хорошою в'язкою, консервуючою і стійкою основою. Бджолиний віск не розчиняється у воді, в гліцерині, і практично не розчинимо в спирті. Але при цьому він добре розчиняється в жирних і ефірних оліях.

Майте на увазі, що для самостійного приготування кремів, або інших домашніх засобів для особи, бджолиний віск не рекомендується розплавляти в металевому, чавунному, залізному або мідному посуді. Оскільки в цьому випадку відбувається взаємодія жирних кислот що містяться у воску з окремими видами металу, внаслідок чого утворюються шкідливі солі.

Краще всього для цієї мети підійде посуд з нержавіючої сталі, алюмінієвий, емальований або ж дерев'яний посуд.

Плавитися віск починає при температурі 63-65°С.

В середньому концентрація воску в косметиці складає не більше 5-7%. До речі, для більшої зручності приготування косметичних засобів з бджолиного воску його рекомендується натерти на терці, або ж зробити з нього стружку, за допомогою ножа. Так вам зручно відмірятиме необхідні його пропорції.

Термін зберігання бджолиного воску досить тривалий, навіть при звичайній кімнатній температурі.

При вовчанці застосовують мазь з воску і вершкового­го масла, яка робить хороший ефект і не залишає рубців. Стандарти державної фармакології передбачають виготовлення пластирів, мазей, кремів тільки на основі бджолиного воску. Серед цих препаратів - липкий пластир, пластир мух шпанок, ртутний пластир, мильний пластир, камфорна мазь, восковая мазь, спермацетова мазь, свинцева мазь, цинкова мазь та ін.

Професор Э. М. Мамедов із співавторами при лікуванні облітеруючого эндартериита використав мастику, до складу якої входить віск. У народній медицині бджолиний віск застосовується при лікуванні вовчаку, фурункульозу, ангіни, стоматиту, пародонтозу, нежиті і інших захворювань.

Купити віск для свічок або інших цілей можна в нашому інтернет-магазині Апі Світ, дзвоніть по вказаному телефону або пишіть на e - mail. Будемо ради співпраці.