Як виробляється віск?

Замовити

Віск є продуктом воскових залоз бджіл. З 12-денного віку літна бджола, що припинила виробляти маткове молочко, поїдає нектар, пилок і починає виробляти віск. Віск утворюється в особливих залозах, розташованих попарно на черевній стороні, виділяється через найдрібніші пори воскових люстерок і на їх поверхні перетворюється на тверді воскові пластинки, кожна з яких важить від 0,18 до 0,25 мг. З воску бджоли будують осередки (стільники) для меду, перги і виведення личинок, а також роблять кришечки (забруси), якими запечатуються осередки. Процес виробництва воску бджолою дуже складений і передбачає наявність в організмі достатньої кількості ферментів.

Бджолина сім'я отримує від 0,5 до 2,0 кг воску за сезон і використовує його для будівництва стільників і облаштування свого житла. Колір воску зустрічається від білого до жовтого і світло-коричневого. Запах його приємний, медовий. Виділяють віск тільки молоді бджоли у віці від 10-12 днів до 18-20. Чим сильніше взяток і чим більше у вулику молодих бджіл, тим більше воску утворює бджолина сім'я. Для утворення воску бджолам потрібне білкове живлення. Джерелом білкової їжі для бджіл є пилок рослин. Тому за відсутності пилку бджоли взагалі не виробляють воску.

Віск є другим за значенням продуктом бджільництва. Він виробляється восковими залозами робочих бджіл і виділяється через найдрібніший отвір воскових люстерок назовні, де і твердне у вигляді прозорих білих пластинок. На воскових люстерках бджоли відразу виділяється близько 1,5 мг воску. На спорудження одного стільника бджоли витрачають приблизно 140 г воску. Свіжовідбудовані стільники мають білий колір з дещо кремовим відтінком і містить майже 100% воску. У старіших жовтих стільниках є близько 75% воску, а в коричневих - до 60%.

Віск стільників з часом стає темніший, причина цьому вирощування в них розплоду. Після виведення чергового покоління в осередках залишаються дрібні частки коконів. Крім того, перед засівом кожен осередок бджоли обробляють щонайтоншим шаром прополісу. Після вирощування 12-15 поколінь стільники стають чорними і непридатними для подальшого використання. Розмір осередків в них значно зменшується і з них виходять бджоли дрібні і менш життєздатні. Крім того, старі стільники більше притягають воскову міль.

Колір воску залежить від домішки в ньому прополісної смоли, до складу якої входить фарбувальна речовина,  хризин, що має жовтий колір і запах прополісу. На колір воску впливає домішка пилку рослин, а також спосіб його переробки. Віск позбавлений смаку, запах його пов'язаний з ароматом нектароносів, прополісу. Виробничий і екстракційний віск має своєрідний запах. Бджолиний віск є дефіцитним і дорогим продуктом, а тому нерідко фальсифікується домішками деяких речовин : парафіну, церезину, технічного воску з нафти, стеарину.

Віск має значно більшу питому вагу, ніж мінеральний віск, і це дозволяє встановити його фальсифікацію. Якщо, наприклад, приготувати суміш спирту з водою, що має питому вагу 0,95, то при 20 градусах натуральний бджолиний віск в цій суміші потоне, а фальсифікований навіть з домішкою 10% мінерального воску плаватиме на поверхні.

Віск є дуже стійким до дії зовнішнього середовища продуктом і тому може зберігатися дуже довго без змін. Єдиним шкідником воску є личинка воскової мілі, але і вона живиться не чистим воском, а восковою сировиною : стільниками і мервою.

Бджолиний віск отримують шляхом первинної переробки воскової сировини ( стільники, зрізання і зчистки з рамок, забрус) на пасіці, а потім на воскобійних і воскоекстракційих заводах (мерва і витоплення). На пасіках світлі стільники , як правило, перетоплюють на сонячній воскотопці, а всю решту сировини розварюють в окропі і віджимають на воскопресах. Витоплення після сонячної воскотопки також розварюють і віджимають на пресі.

Цей чудодійний продукт доки ще не вдалося створити штучним шляхом. Секрет отримання воску відомий тільки бджолам. Бджоли мають на черевці вісім особливих воскових залоз, розташованих під чотирма парами воскових люстерок (так називають тонші хітинові ділянки сегментів черевця бджіл) і виділяючих віск на їх поверхню. Під дією повітря віск, що виступає із залоз, застигає на воскових люстерках у вигляді крихітних напівпрозорих пластинок. Це відмінний матеріал для будівництва осередків для меду, пилку і для розвитку потомства. Воском вони запечатують і осередки з медом.

Купити віск можна в нашому інтернет магазині Апі Світ в Києві, а також замовити доставку по всій Україні. Дзвоніть пасічнику по телефону або пишіть на e-mail.

Магазин меду Апі Світ, Україна, Київ, вул. Радунська 11, тел. (096)723-17-26