Одержання високоякісного воску на пасіках

Замовити

Єдиним джерелом натурального воску є бджолина сімя. Але багато пасічників неправильно перетоплюють бджолину сировину, отримуючи в результаті темний, низької якості віск.

Найкращою сировиною для високоякісного воску є вирізки білих стільників з будівельних рамок та забрусу. Стара суш (вибракувані після тривалого використання стільники) має значно менше воску. Та й у комірках таких щільників є багато різних залишків після виведення декількох генерацій бджіл: кокони, шкурочки, не перетравлених речовин, а також невикористана перга, кристалики меду та різні механічні домішки. Саме вони й перешкоджають вилученню всього воску при перетоплюванні та погіршують його якість через потрапляння хімічних домішок.

А тому темну і темно-коричневу речовину збирають окремо і готують до перетоплювання. Старі щільники потрібно спочатку замочити у м’якій воді (дощовій, сніговій чи річковій) на одну-дві доби. Користуватися при цьому колодязною водою чи водою, яка містить багато солей кальцію та магнію, не можна, щоб при змішуванні з воском не утворилася емульсія – пориста, рихла, майже сірого кольору.

Підготовлену таким способом сировину переробляють у воскотопках різних конструкцій, а також пресуванням. При цьому потрібно знати, що віск, який витікає з водою із парової воскотопки чи із воскопресу, потрібно збирати обов’язково в емальований, нержавіючий чи алюмінієвий посуд. І ні в якому разі не в оцинкований. Після перетоплювання, воскові потрібно надати певної форми. Для цього необхідно взяти невелику кількість м’якої води і, розтопивши віск на невеликому вогні, процідити крізь два шари марлі у широкий емальований, нержавіючий чи алюмінієвий посуд. Потім цей посуд з воском накрити зверху фанерою і щільно закутати зверху і з боків ковдрою чи тканиною, аби забезпечити вихолодження його протягом однієї-двох діб.

В процесі такого відстоювання з рідкого воску виділяються частини емульсованої води, осідають у нижній частині різні механічні домішки. Потім їх зчищають з нижньої частини. Якщо виникне потреба віск можна повторно перетопити на м’якій воді з відстоюванням. Від цього віск стане більш якісним, чистим, жовтим ы придатним для виготовлення вощини.

Автор Володимир Грицак, завідуючий міжрегіональним бджоло розплідником Інституту Бджільництва

Журнал Пасічник №4(109), квітень 2013

Магазин меду Апі Світ, Україна, Київ, вул. Радунська 11, тел. (096)723-17-26