Віск - хімічні та фізичні властивості

Бджолиний віск - фізичні і хімічні властивості.

Чистий віск легший за воду, плавиться при температурі 60-65 С. При температурі 35 °C він стає пластичним. Бджолиний віск плавиться при температурі 62-68 °З, кипить при температурі 100 °C, а горіти починає при 300 °C. Нерозчинний у воді і гліцерині, погано розчиняється в спирті, але добре розчинимо в жирах, ефірних оліях, парафіні, скипидарі, бензині, хлороформі, ефірі. Питома вага 0,959-0,967. Твердість воску по Моосу - менше 1.

Чим вище температура плавлення воску, тим вище його якість. Віск може зберігатися тривалий період часу без зміни основних характеристик. Відомий випадок, коли він пролежав в землі 1100 років і не змінився за фізико-хімічними показниками. Умови зберігання - сухе, темне і прохолодне приміщення. Віск не втрачає колір і аромат, якщо він поміщений в контейнери з нержавіючої сталі, скла або пластика в обгортковому папері.

Бджолиний віск - багатокомпонентний продукт, що містить понад 300 речовин. По хімічному складу він схожий на жири, але значно багатіший за них. Основними компонентами воску є ефіри і спирти вищих жирних кислот. Чистий віск, виділений медоносною бджолою, складається з 284 різних сполук. 111 з них було ідентифіковано, принаймні 50 з них надають воску аромат.

Крім того, у воску містяться мінеральні речовини, смоли, прополіс, деяка домішка квіткового пилку, бета-каротин, вітамін А, ароматичні і фарбувальні речовини.

Бджолиний віск  зареєстрований в якості харчової добавки Е- 901.

Та все ж віск - це один з найунікальніших продуктів на Землі, усі секрети якого досі ще повністю не розкриті людством.

Купити віск можна в нашому інтернет-магазині Апі Світ в Києві, також можна замовити доставку по Україні.